wonen en kopen in Spanje

Kopen in Spanje, wat kost het en hoe pak ik dit aan ?


Spanje kreunt niet langer onder de vastgoedcrisis. De prijzen zijn de laatste jaren terug aan het stijgen. In 2013 steeg de verkoop van huizen aan buitenlanders met 14 %.

Het grootste deel van de nieuwe eigenaars kocht aan de Costa Blanca (28%). Maar het verwerven van een vastgoed is toch nog altijd zeer aantrekkelijk, wetende dat de vastgoedprijzen tijdens het begin van de crisis (2008) met gemiddeld meer dan 30% in waarde daalde.

Er zijn dus nog heel wat koopjes te doen, en voor iedereen die hun spaarcenten goedkoop willen beleggen in vastgoed en of op hun oude dag naar zonnige oorden willen trekken, biedt Spanje mooie opportuniteiten.

1. Hoe pak ik dit aan ?

Vastgoed kopen in het buitenland is niet zo evident. Er gelden immers andere juridische regels dan in België en ook de belastingen op het vastgoed zijn anders. Het is dan ook belangrijk dat u vooraf de nodige informatie krijgt over alle mogelijke aspecten die met een vastgoedaankoop in Spanje gepaard gaan. Bij Activa***** (België) en Q&Q Properties (Spanje) staan wij klaar om u op al deze vragen een duidelijk en helder antwoord te geven. Wij laten ons daarbij ook waar nodig bijstaan door gespecialiseerde advocaten en notarissen terzake.


a. Voorkeur van gebied

Kies uw droomvilla niet blind op het internet. Bezoek effectief de woning of het appartement, alleen op die manier kan u uitmaken of alles in orde is met de woning, of de omgeving u pleziert enz …


b. Duur van een bezoek per plaatse

Voor een bezoek ter plaatse spreekt u een datum af met ons kantoor in Spanje. De ideale duur van zo’n bezoek is 2 à 3 dagen, zeker als u reeds weet welke regio u wilt bezoeken. Wij regelen alles tijdens uw bezoek ter plaatse, zodat u zelf niets hoeft te organiseren.
Wij halen u op aan het vliegveld, en zorgen voor transport tijdens uw verblijf in Spanje. Wij regelen ook een twee daagse overnachting voor u voor twee personen in een viersterrenhotel, op onze kosten.
U moet enkel voor de reiskosten instaan, en ons het juiste uur en datum van uw aankomst laten weten.


c. Belasting en kosten bij aankoop

Nieuwbouw : BTW : 10% + Zegelrecht (AJD) bedraagt 0,5% tot 2%, varieert naargelang de regio en is berekend op de aankoopprijs. Kosten voor de kadastrale registratie, varieert tussen 0,1 en 2%.

Herverkoop bestaande woning of koop van een natuurlijke persoon of niet Btw plichtige :
hier betaal je dan overdrachtsbelasting (ITP) ipv Btw. Deze belasting of zoals in België de registratierechten genoemd bedraagt tussen 8 en 10% naargelang de regio. Voor de Costa Blanca is dit 10%. De zegelrechten (ADJ) bedragen zoals bij nieuwbouw 0,5 tot 2%, en idem voor de kosten voor de kadastrale registratie tussen 0,1 en 2%.

Notariskosten en advocaatkosten
Deze kosten bedragen tussen de 0,6 en 2%

Het totale kostenplaatje bovenop de aankoopprijs ligt dus tussen 12 en 15 %

 

LET OP

Indien de verkoper geen officiële inwoner is van Spanje, (bv een Belg met een buitenverblijf in Spanje) bent u verplicht 3% van de totale verkoopprijs in te houden bij wijze van voorheffing op de Spaanse belasting voor niet verblijfhouders. Deze som moet binnen de 3 maanden doorgestort worden aan de Spaanse fiscus via het formulier 212.